Hayatın her safhasında olduğu gibi işte de kıskançlık olabiliyor. Hatta bazen işte kıskançlık o kadar büyük boyutlara ulaşıyor ki kişisel kıskançlıklar yerini mesleki ve kurumsal kıskançlıklara bırakabiliyor. Hem kişiler ve hem de kurumlar büyük zarar görüyor. Hele ki söz konusu kurumlar devlet kurumları ise kişisel ve kurumsal kıskançlık sonucu uğratılan zararın vebalinin ne kadar ağır olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım.
Akademik camiada da akademik kıskançlık olarak belirtilebilecek versiyonu olmakla birlikte, işin içine unvanlar da girince bazen kıskançlıklar çekilmez boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle kulis faaliyetleri ile insanları birbirine düşürerek amaçlarına erişmeye çalışanları maalesef çokça görüyoruz. Bu elbette ki sadece akademik camiada değil tüm kamu ve özel sektörde görülen bir durum.
İnternet ortamında bireylerin ve kurumların sanal iletişim ve haberleşme imkanı ile de artık kıskançlıkların da çağ atladığını ve teknolojiyi kullandığını ifade etmek mümkün. Birbirini tanımayan kişi ve kurumların eksik ve yanlış bilgilerle çevresinde oluşturdukları algı ve yanılgılar neticesinde insanlar da kurumlar da birbirine mesafe koyabiliyor hatta düşman olabiliyor. Bu nedenle kişilerin ve kurumların doğru ve doğrudan iletişim kurabilmesi oldukça önemli. Her ne kadar kişi ve kurumların da niyetleri ve dürüstlükleri sorgulanabilir olsa da en azından doğru iletişim kanallarını kullanarak kendi üzerimize düşen vazifeyi yapmak şart.
Doğru iletişim için;
Duyumlarla, duygularla hareket etmemeli,
Muhataplar ile bizzat görüşmeli,
Sorunu ya da sorunları net ve açık bir şekilde ifade etmeli,
Sorunun ya da sorunların doğru anlaşıldığını belirten geri dönüşler muhakkak alınmalı,
Yapıcı çözüm önerileri sunulmalı,
Yapıcı olmayanlar ile çok fazla zaman kaybedilmemeli.
Nihai çözümün için son karar sizde olmadığında ya da etkiniz olmadığında/kalmadığında sorunu/sorunları çözmek için kendimizi feda etmemeli, en nihayetinde sorunlu olanlar anlaşır sorun genelde sorunu çözmeye çalışanlara yapışır.
Elinizden geldiğini yaptığınızı düşünüyor ve sonuç alamıyorsanız da kenara çekilmeyi bilmeli. Belki de sorun sizdedir.