Yazar: Uğur Batı Yayınevi: Alfa
Uğur Batı tarafından yazılmış olan bu kitap bizler için kendimiz tanıma, bilme ve anlama kılavuzu oluyor. İlk bölümlerde Enneagram tanımı ve kavramlarına yer veren yazar sonraki bölümlerde ise Enneagram’a göre kişilik tiplerini analiz ediyor ve kişilik tiplerine göre tavsiyelerde bulunuyor. Kişinin davranışlarını anlaması için yardımcı olacak bu kitap, kendi kişiliğinizi keşfetme yolunda da bir adım olacaktır. Kitabı okuyalı çok olmasına rağmen yazmak bu güne nasipmiş demek ki. Kütüphanede okuduğum kitaplar arasında dikkatimi çekti ve kitap hakkında yazı yazmadığımı da fark ettim.
İlk bölümde derslerde de anlattığım “maymun tuzağı” örneğini burada da görmek güzel oldu benim için.Maymun iştahlılığın bize verdiği zararları bilmek önemli. “Hepimizin hayatımızda elimizi kaptırdığımız tuzaklarımız” yok mu? Nitekim insan zayıfy aratılmış bir varlıktır, insan kendi güçlü ve zayıf yönlerinin farkına varmalı ve kendisini bu yönlerinin farkında olarak eğitmelidir. Enneagram’ın kesin yargılarda bulunmaktan uzak durduğunu bir insanın kimliğini yüzde yüz ortaya koymak gibi bir iddiası olmadığını ifade eden yazar temelde kişinin enerji ve motivasyonlarını ortaya çıkarmaya çalıştığını belirtmiştir. Kitaptaki kişilik tipleri hakkında kendim bir değerlendirme yaptığımda özellikle biri elbette bize daha yakın geliyor ancak diğer kişilik tiplerine ait de özelliklere sahip olabileceğimizi de görebiliyoruz. Dolayısı ile kişileri de tek bir kalıpta görmememiz gerektiği de bu şekilde gözler önüne seriliyor. Temelde benzer özellikler gösterilse de ayrıntıda birbirinden çok farklı kişilik özellikleri de göstermemiz mümkün. Zaten kitapta bu durum da kanatlar olarak ifade edilmiş.
Kitabı bu şekilde anlatmaya kalkarsam elbette çok uzun sürecektir, her zaman yaptığım gibi kitaptan bazı alıntılar ile kitabın önemi ve değerini göstermeye çalışayım.
Kitapta kişilik özelliklerine ait oldukça fazla örnek hikâye var. Ayrıca öyle çok altı çizili satırlar var ki, aşağıda yer verdiklerim sadece bir kaçı. Kitabı alın ve okuyun, kesinlikle size büyük faydası dokunacaktır… Zira bana epey dokundu…
Kitaptan alıntılanan cümleler…
Kişi olması gerektiği düşündüğü kişiyi değil, olduğu kişiyi araştırmalıdır. Einstein.
Güçlü olan zayıf yanını herkesten iyi bilendir, daha güçlü olan ise zayıf yanına hükmedendir.
İnsan kendi kişiliğini en doğru olarak başkalarının kişiliğini anlamaya çalışırken bilebilir.
“Kendini tanımak demek hayran hayran kendisini seyretmek demek değildir. Onu arayıp bulmak demektir.Bu nedenle insanın hem ne olduğunu hem de ne olması gerektiğini araştırmasıdır;nasıl yaşayacağını, nasıl mutlu olacağını kendisine sormasıdır.” Sokrates
Bir insanın kişiliği derken, evrenin akıl ve duygu olarak en derin varlığından bahsediyoruz…
Kişinin deneyimleri, iyi huyları, kötü huyları, öğrenilmiş huyları, korkuları, hedefleri, bakış açısı gibi kişiye özel nitelikler de, enneagramın kişilik tipleri dahilindedir.Kişiliğinize ait kör noktalar, örtük ve gizli özellikleriniz de kişiliğin bir parçasıdır.
Kişilik tiplerinin üç tanesi zihin merkezli, üç tanesi duygu merkezli, üç tanesi de fiziksel merkezlidir. İnsanın dokuz farklı tipte var olması, salt o tiplerin özelliklerini sergilediği anlamına gelmez. Bu tiplerden biri ile doğar ama her şeyiyle söz konusu tipe ait değildir. Kişiler kendi kişilik tiplerinin öncesi ve sonrasındaki kişilik tipinden yoğun olarak etkilenirler. Söz konusu bu kişilik tipleri, kanatlar (wings) olarak adlandırılmaktadır. Kişiliğin tamamlayıcılarıdır. Kişiyi boyutlandırır.
Enneagram’a Göre Kişilik Tipleri
- Mükemmeliyetçi, Reformcu
- Yardımsever, Şefkatli
- Başarı Odaklı, Motivatör
- Özgün, Bireyci
- Araştırmacı, Gözlemci
- Sadık, Sorgulayıcı
- Maceracı, İstekli
- Meydan Okuyan, Lider
- Barışçı, Uzlaştırıcı
Bir ben var bende, benden içeri… Yunus Emre
“Daireyi tamamla.Gururlu, yersiz ya da kibirli olduğun için değil, sadece artık onun senin yaşamında yeri olmadığı için. Kapıyı kapat, plağı değiştir, evi temizle, tozdan kurtul. Geçmişte olduğun kişiyi bırak ve şu an kimsen o ol. Ya da gelecekte olacağın kişi..” Paulo Coelho, Zahir
Ennegram “insan benliğinin haritasıdır..” Gurdjieff
Bir maniniz yoksa hayat size gelecek.. (sanki gelirken izin istiyormuş da …)
Enneagram farkındalık temeline dayanan düşünce gücüdür. Sizi sürekli olarak keşfetmek zorunda bırakır. Üstelik bu iç aleminizin keşfidir başlangıçta. Lotus çiçeğinde var olan büyük bir güçtür bu. Bireyi benlik hapishanesinden kurtaran bir anahtar.
İnsan tek bir bilimin bakışı tarafından anlaşılamayacak kadar karmaşık bir sistem.
İnsan doğası gereği çatışmadan uzak kalmak ister. Gerginlik insan fıtratının kabul edeceği bir durumsallık da değildir.
“Dinle genç dostum, Yüce Tanrı sana insanoğlunun erişebileceği en değerli şeyleri vermiş; zeka, belagat, sağlık, güzellik, öğrenme arzusu, hayattan zevk alma, erkeklerin takdiri ve sanırım kadınların hayranlığı. Seni bilgelikten yoksun bırakmadığını umarım. Çünkü dilini tutma bilgeliği olmazsa bütün bu saydıklarıma ne hayranlık duyulabilir ne de korunabilir. Ebu Tahir.
Bu mizaç sizde olsaydı…günah işlemez miydiniz… İki melek Harut ve Marut’un yeryüzüne indirilip mizaçlarına şehvet ve zaaf koyularak dünyaya gönderilmesi ve işledikleri cinayet.
Doğuştan gelen kişiliklere fidan denilmekte. Çevresel faktörler toprak, makro faktörler ise iklim. Ağaç kişiliktir, ağaç insandır.
Zihninizin sınırı, ulaşabileceğiniz yerdir.
Kontrolsüz güç, güç değildir.
Türk toplumu ağırlıklı olarak fiziksel ve duygusal merkezi kullanır. (sanırım sorunum da tam burada J)
İnsan bedeninin yönetimi zekanın kontrolü altındadır. Duygu aynı zamanda engellenemez olandır.
Kendin tanı her insanda bütün insan halleri var… İnsan kendini insanda tanır…
İnsan olmak aceleye gelmez… Kendinizi sevin, sevdiğiniz hayatı yaşayın…
Kişi için Kaçınılmaz Sonuçlar… Kişinin özellikle nefsinin hakimiyetine girdiğinde Temel Korkularının nasıl egemen olduğunu, benlikten kaynaklanan tutum ve davranışları kişi için oldukça yıpratıcı olmaktadır. En çok arzuladığı şeyin ifadesi olan Temel Arzusundan uzaklaşan kişi, en çok korktuğu şey olan Temel Korkusunun sarmalına girmiştir.
Gül peşinde koşanların dikenle karşılaşması kaderin hoşlandığı oyunlardan biridir. Cemil Meriç
Kasota yürümüş, sorumluluk almış, değer katmış, sonucunda kutup yıldızını bulmuştu…
İnsanı var eden de, yok eden de, öldüren de duygularıdır.
Korkunun en kötüsü içinde yaşattığındır…
Kim olduğuna göre değil, ne yaptığına göre sevilirsin…
Yalnızlıklarından beslenen insanlar…
Kendi duygu ve düşüncelerine saplanıp kalan bir insan kendi hapishanesini inşa etmiş demektir…
Korku senin bilmediğin şeydir…
Yalnızlık bütün olağanüstü kafaların yazısıdır. Bu bir seçimdir. Onlar bu yalnızlıktan zaman zaman yakınsalar da hep onu seçeceklerdir. Schopenhauer
Zihin fukara olunca fikir ukala olur… Düşünebilen herkesin insan olması, insan olan herkesin düşünebildiği anlamına gelmiyor ne yazık ki..
Araştırılmayan, üzerinde düşünülmeyen bir hayat yaşamaya değmez. Sokrates
Hayatın ıssızlığında kendine bir dünya olsana…
Arayışı kendinde bitiren insan, mükemmelliğe adım atmıştır…
Türk insanı mutlulukta kaybolur, acıda bulur kendini…
İnsanlar genellikle ateşe dokunmadan önce değil de eli yandıktan sonra anlar ateşle oynadığını. Erdal Demirkıran
Kendini tanıma yolculuğunda bir son olmasa da;
DAHA İYİ BİR SON HER ZAMAN MÜMKÜN…