Mezun olduktan sonra iş bulma kaygısı 4. sınıftan itibaren had safhaya çıkmaya başlıyor ve özellikle mezun olduktan sonraki ilk sene insan büyük bir boşluğa düştüğünü hissediyor. Bu süreci en az hasar ve kaygı ile atlatmak hatta belki de mezun olduktan hemen sonra iş bulabilmek için mezun olmadan önce yapılması gerekenler var. Hayalleriniz, idealleriniz, okuduğunuz bölümün nitelikleri/gereklilikleri ve de sizin ilgi/yeteneklerinizi de hesaba katarak yapılması gerekenleri kendiniz belirlemeniz gerekiyor. Çünkü bir insanı en iyi kendisi tanır. Herkese aynı tavsiyeleri vermek mümkün değil ama genel tavsiye niteliğinde değerlendirebilirsiniz yazdıklarımı.
- Öncelikle ne yaparsanız yapın okul derslerinizi asla aksatmamalı ve notlarınızı düşürmemelisiniz. (eğer okuduğunuz bölümden mezun olmak istiyorsanız)
- Kendi ilgi ve yeteneklerinizi muhtemelen keşfetmişsinizdir, keşfetmedi iseniz keşfetmek üzerine yoğunlaşın. Kendiniz hangi işi yaparken mutlu hissediyorsunuz. Bilgisayar oyunları, sinema izleme, müzik dinleme gibi iş niteliğinde sayılmayacak olanlar değil. Size para kazandırabilecek bir işten bahsediyorum. Tabi yukarıda sayılanları bile iş haline getirebilirsiniz lakin bu o kadar kolay bir süreç değil. Örneğin iyi bir sinema izleyicisi olarak görüyorsanız kendinize bir sinema blogu açabilir, orada sinema eleştirmenliği yapabilirsiniz. Ki bunu deneyen de çok ama kendinizi kanıtlamanız yıllar sürebilir. Ve bu tür işlerin oldukça niş bir alan ve hakikaten geniş bir bilgi ve kültür birikimi olanların ancak başarıya ulaşabileceğini unutmayın. Hayal kurun ama onu gerçekleştirme umudu ve azmi her daim olsun. Boş hayaller faydalı değildir, içini muhakkak doldurun.
- Bölümünüzde staj imkanı varsa, onu muhakkak iyi değerlendirin. Fason staj mezun eder ama iş sahibi yapmaz. Stajınızı yaptığınız yer sizin için bir iş kapısı olabilir. Ders geçmek için fason staj yapana kim niye iş versin, referans olsun. Ayağınıza gelen fırsatı tepmeyin. Hatta staj olmasa bile ya da staj dışında bölümünüz ile ilgili olabilecek ya da ilgi duyduğunuz alandaki kurum ve kuruluşlarda gönüllü çalışmaya bile razı olun. Size muhakkak bir değer ve kazanç sağlayacaktır. En kötüsü iş tecrübesi sağlayacak. Tabi burada bazı kişi ve kurumların sizi kullanmasına da asla izin vermeyin. Size değer katmadığını düşündüğünüz kişi ve kurumlardan uzak durun.
- Akademik kariyer düşünüyorsanız, boş vakitlerinizin en azından bir kısmını bölümde, okulda, kütüphanede değerlendirin. Okuyun, araştırın. Hocalarla sık sık görüşün. Fikir alış-verişinde bulunun. Onların projelerinde makalelerinde yer almaya bakın. Ya da kendiniz bir konuda araştırma yapın ya da makale yazmaya çalışın. Bunu önce arkadaşlarınıza sonra da hocalarınıza okutun, değerlendirmelerini alın. Bu sayede akademik kapasiteniz ve akademik kariyer yapma isteğiniz ortaya çıkar ki bu da hocaların öncelikli değerlendirmeye aldığı hususlardır.
Sonuç olarak üniversite yılları en güzel ve en verimli yıllar. Gezmek, eğlenmek elbette ki herkesin hakkı ve öğrencilik yılları bunları için en güzel yıllar lakin bir de işin yukarıda saydığım hususları da var ki iş bulma açısından önemli. Eğer dengeli bir biçimde hem eğlenir hem çalışırsanız, kaygılardan uzak keyifli bir öğrencilik geçirmiş de olursunuz. Geriye dönüp baktığınızda keşke öğrenci iken şunları yapmış olsaydım diye düşünmezsiniz.