“Gerçekçiler İçin Ütopya” kitabı “Kusursuz Dünyayı Nasıl İnşa Ederiz ?” sorusu ile başlıyor…
Yazar; Rutger Bergman Çeviri; Duygu Akın Yayın; Domingo
Kitabın kapağında dikkat çeken ise Zygmunt Bauman’ın “Nefis… bugünün toplumu için endişelenenler, reçete arayanlar mutlaka okumalı.” ifadesi kitabın okunmasınI başlı başına teşvik eden bir durum zaten. Ancak kitap içerisinden vereceğim bazı alıntılar ile kitabın ne kadar değerli olduğunu sizler de göreceksiniz. Kitap toplam 10 bölümden oluşuyor; ütopya, yoksulluk, temel gelir, çalışma saatleri, bankacılık, makineler, bolluk diyarı, fikirler kitabın ana eksenini oluşturuyor.
DÜNYAYA VE İNSANA BAKIŞIMIZ DEĞİŞMELİ DİYORSAN BU KİTABI MUHAKKAK OKUMALISIN… AŞAĞIDAKİ ALINTILAR KISA KISA NOTLAR SADECE….
“Kusursuz iyi olanın düşmanıdır. Her ciddi ütopya düşünürü şablon fikrinden bile rahatsızlık duyar” Voltaire
“Akademik dünyada herkes okumaya fırsat bulamayacak kadar yazmakla, tartışmaya fırsat bulamayacak kadar tez yazmakla meşgul. “
“Neslimizin en parlak zihinleri, insanlara reklam tıklatmanın yollarına kafa yoruyor.”
*Her çağda var olmuş, gündüz gözüyle hayal gören insanlar olmasa bizler hala yoksul, aç, pis, korkmuş, ahmak, hasta ve çirkin olurduk. Ütopya olmazsa yolumuzu kaybederiz.”
“İnsana mutluluk için sadece şundan bundan keyif almak değil; ümit, teşebbüs ve değişim gerekir. Arzulamamız gereken tamama erdirilmiş bir ütopya değil, hayal gücü ve umudun canlı ve aktif olduğu bir dünyadır”
“Temel gelir artık vakti gelmiş bir fikir”
“Zamanı gelmiş bir fikir kadar güçlü bir şey yoktur.” Victor Hugo
“Dünyanın tüm gelişmiş ülkeleri yoksulluğun kökünü kazıyacak imkanlara yıllar öncesinden beri sahip.”
“Farklı konuş, farklı düşün, sorunları farklı tanımla…işte ilerleme hep böyle başlar.”
“Kıtlık insanı tüketir, sizin için önem taşıyan diğer şeylere odaklanmanız zorlaşır.” Shafir
“Yoksul bir insanı anlamak istiyorsanız, aklınızın başka yerde olduğunu hayal edin. Kendini kontrol büyük mücadele gerektirir. Aklınız dağınıktır ve kafanız kolayca karışır. Üstelik bu her gün yaşanır. İşte zamanda, parada kıtlık da böyledir, akılsızca kararlara yol açar.”
“Bir ülke ne kadar zenginleşirse zenginleşsin, eşitsizlik daima tekere çomak sokar.”
“Hepimiz birbirimize bağlıyız.”
“Geçmiş yabancı bir ülkedir, yol yordam başkadır orada.”
“Rezil sistem, yoksullar yoksul oldukları için suçlanıyor.”
“Halinden memnun bir ahmak olmaktansa memnuniyetsiz bir Sokrates olmak yeğdir.” John Stuart Mill
“Hoşnutsuzluk bir insanın ya da bir ulusun ilerleme yolunda attığı ilk adımdır.” Oscar Wilde
“İnsan aklı etkinliğe ve üretkenliğe taktığında, eğitim ve bakımın gerçek değerini görmesi zordur. Bir ülkenin zenginleştikçe öğretmenlerine ve doktorlarına daha çok para harcaması gerektiğini anlamazlar”
“Feminist devrim ! 2062 yılının Jane Jetgil’i hala itaatkar bir ev kadını.”
“Büyükannemin oy hakkı yoktu, annemin doğum kontrol hapı yoktu, benimse vaktim yok.” Hollandalı komedyen
“Daha az çalışan insanlar hayatlarından daha memnun”
Alman araştırmacılara göre mükemmel bir günün özeti; ölçek dakika cinsinden… samimi ilişkiler (106), sosyalleşme (82), dinlenme (78), yemek (75), ebeveynlik (46), çalışma (36), ev-iş arası yolculuk (33)
“Zaman tüm yararları iyileştirir, işsizlik hariç. Çünkü ne kadar beklenirse o kadar derine batarsınız.”
“Japonya, Türkiye ve ABD gibi ülkelerde insanlar aşırı çalıştığı için saçma miktarda televizyon seyrediyor”
“Çalışmak daha iyi bir meşgalesi olmayanların sığınağıdır” Oscar Wilde
“Dünyada ölüm döşeğinde “keşke ofiste bir kaç saat daha fazla çalışsaydım da biraz daha televizyon seyretseydim” diye düşünen tek bir kişi bile yoktur. Evet boş vakit denizinde yüzmek kolay değildir. Yirmi birinci yüzyıl eğitimi insanları sadece işgücüne katılıma değil daha da önemlisi yaşama hazırlamalı”
“Nasıl oluyor da onca refah aracısına -öğretmenler, polisler, hemşireler- bu kadar az ödenirken; önemsiz, gereksiz ve hatta yıkıcı varlık kaydırmacıların durumu bu kadar iyi olabiliyor ?”
“Bolluk diyarında ne kadar zenginleşir ve zekileşirsek o kadar harcanabilir oluyoruz”
“Kim bilir belki de bankaların insanlara, insanların bankalara olduğundan çok daha fazla ihtiyacı vardır”
“Zırva İşler Fenomeni Üstüne” David Graeber (London School of Economics) “Sayısız insan iş hayatının tamamını anlamsız gördükleri işleri yaparak geçiriyor. “Zırva işler” Yapanların kendilerinin bile temelde gereksiz olduğunu kabul ettiği işler.
“Daha iyi bir dünya arayışının başlayacağı yer varsa orası da sınıflardır”
“Dünyadaki en önemli meslekler listesini yapmak isterseniz öğretmenlik büyük olasılıkla en tepede yer alır. Bunun nedeni öğretmenlerin insana para, güç ya da statü gibi ödüller sağlaması değil; öğretme eyleminin çok daha büyük şeyi şekillendiriyor olmasıdır, insanlık tarihinin akışını…”
“Katlanarak büyümenin hızını ilk hafife alışımız değil bu.”
“Bedava kitaplar hiçbir fark yaratmadı, sınav sonuçlarında hiç bir iyileşme olmadı”
“Şu küreselleşme çağında dünya nüfusunun yalnızca %3’ü doğdukları ülke dışında yaşıyor. Ne gariptir ki dünya insanlar dışında her şeye kollarını açmış durumda. Mallar, hizmetler ve hisseler yeryüzünde dolaşıp duruyor.”
“Yirmi birinci yüzyılda gerçek elitler, doğru ailede ya da doğru sınıfta doğanlar değil, doğru ülkede doğanlardır.”
“Sınırları azıcık bile aralamak yoksulluğa karşı savaşta elimizde açık ara en güçlü silahtır. Yapılan araştırmalar ABD’de yeni hayat kuran insanlar, yerli halktan daha az suç işliyor ve hapse daha az düşüyorlardı”
“Kanaat getirmiş insan, değiştirilmesi en zor insandır. Fikrine katılmadığınızı söyleyin size sırtını döner” Leon Festinger
“Gerçeklik en derin kanaatimizle çatıştığında, dünya görüşümüzü değiştirmek yerine gerçekliğe ayar vermeye çalışırız. Onunla da yetinmez inançlarımıza eskisinden daha sıkı sarılırız. “Yale Üniversitesi araştırmasına göre eğitimli insanların herkesten daha sarsılmaz kanaatlere sahip olduğunu gösterdi”
“Akıllı insanlar zekalarını doğru yanıtı değil, istedikleri yanıtı edinmek için kullanırlar” Ezra Klein
“Politika mümkün olanın sanatıdır” Otto von Bismarck
“Neslimizin en iyi en parlak zekaları, zamanımızın en büyük sorunlarına odaklansa her şey ne kadar farklı olurdu, hayal edin. İklim değişikliği, yaşlanan nüfus ve eşitsizlik… işte yenilikçilik bu olurdu..”
“Keşke başkalarının benden beklediği hayatı değil de, kendi istediğim hayatı yaşama cesareti gösterebilseydim. Keşke o kadar çok çalışmasaydım.”
“Fikirlerimi “gerçek dışı” diye nitelemek aslında statükoya uymadığını söylemenin en kestirme yoluydu. İnsanları susturmanın en iyi yolu da zaten, kendilerini aptal hissettirmektir. Sansürden de iyi bir yoldur çünkü dillerini tutmalarını neredeyse garantiler.”
“Öncelikle bilin ki sizin gibi başka insanlar da var. Hem de pek çok insan.”
“Televizyonunuzu kapatın, etrafınıza bakın ve örgütlenin. Pek çok insanın aklı ve vicdanı yerli yerinde.”
“Eleştirilere dayanıklı olun. Kimsenin size neyin ne olduğunu söylemesine izin vermeyin. Dünyayı değiştirmek istiyorsak gerçek dışı, mantık dışı ve imkansız olmalıyız…”