Prof. Dr. Uğur Batı’nın “Beynimiz ve Kararlarımızın Sıra Dışı Hikayesi” olarak takdim ettiği SİNAPS kitabı çeşitli örnek ve hikayelerler beynimizin işleyişini ve kararlarımızı nasıl aldığımızı ya da alamadığımızı gözler önüne seren güzel bir kitap olmuş. Özellikle reklamcı, pazarlamacı, siyasetçilerin de beynin bilinen özelliklerinin bilincinde bizlere neler yapabileceklerini de görmemiz açısından güzel bir kitap. Duygu, düşünce, his, akıl, mantık olarak addettiğimiz neredeyse her şeyin beyin tarafından kontrol edilen süreçler olduğunu okuyunca insan bazı şeyleri, durumları ve davranışları da yeniden gözden geçirme ihtiyacı da hissetmiyor değil.
Beynimizin yapısı ve ilginçliklerinin halen büyük oranda keşfedilmemiş olması da beyni özel ve farklı kılan durumlardan biri elbette. Örneğin yapılan araştırmalarda bir insanın gün içerisinde 70.000 düşünceye sahip olduğu ifadesi de çok şaşırtıcı değil mi ! Bana kimse düşünmüyor gibi geliyor oysaki. Hayatımızın önemli bir kısmını beynimizden dolayı önyargılarımızla geçirmek zorunda kalmamız da içler açısı olsa gerek. Hayatı ve insanları anlama ve tanıma fırsatını kendi kendimize yok ediyoruz maalesef. Beynimizin bizden önce karar vermesi nasıl bir şey ki. Beynimiz karar verdikten sonra biz farkına varıyor muşuz. Kafamızın içinde bizden ayrı bir canlı varmış gibi. Özgür irademiz yoksa ipotek altında mı ! Otomatik pilota bağlamış gidiyor muşuz şu hayatta nitekim “ beynimiz, zamanın yüzde doksanında otomatik pilotta” imiş.
Bir insanın 150 kişiyi samimi olarak tanıyabilecek kapasitesinin olması günümüzde sosyal medya sayesinde binlerce/onbinlerce arkadaşı olan bizleri düşündürmesi gereken bir mesele sanki. Sahte ürünlerin kullanmasının dürüstlük eşiğini aşmada önemli bir geçiş aşaması olduğunu düşündüğümüzde sahte düşler, düşünceler, gülüşler, samimiyetleri vb. davranışları da katarsak ne kadar dürüst olduğumuz konusunda şüphe etmeye bile gerek kalmıyor aslında. Neyse ki hep bir bahanemiz ve geçerli nedenlerimiz var. Beynimizin içindeki olan biten küçük değişimlerin davranışlarımızda dolayısı ile de hayatımızda büyük değişiklere neden olması da beynimize özel önem ve ilgi göstermemiz gerektiğini anlatıyor bize.
Programlanmış bir beynimiz var aslında ve her gün her saat ve her dakika onu keşfetmekle meşgulüz belki de buna ilerde kendimizi gerçekleştirme adını vereceğiz. Tabi önce tanımak gerekiyor kendimizi ve beynimizi o nedenle bu kitap ile birazcık da olsa beynimizi tanıma fırsatı elde ediyoruz. Hem kendi hem de diğer insanların davranışlarını biraz daha fazla anlamak ve anlamlandırmak istiyorsanız sanırım bu kitap size faydalı olacak. Anlamak ve anlamlandırmak için okumak şart. İyi okumalar.